سال های اولیه عمر کودک، دوران طلایی توسعه توانایی های ذهنی اوست.
بسیاری از والدین اصرار دارند که آموزش خواندن و نوشتن را از سنین بسیار کم (یک تا دو سالگی) شروع کنند. به همین دلیل کودک خود را برای یادگیری حروف تحت فشار قرار میدهند. توجه داشته باشید که حتی در تربیت کودکان به شیوهی نوین نیز، آموزش مفاهیم به صورت اجباری صحیح نیست. آموزش زود هنگام مفاهیم ابتدایی نه تنها موجب پیشرفت تحصیلی کودک نمیشود، بلکه او را خسته و کلافه نیز خواهد کرد. به همین دلیل توصیه میشود، آموزش الفبا را در زمان مناسب و با شیوههای صحیح آغاز کنید. متخصصان دریافتهاند بهترین سن برای آغاز آموزش حروف به کودک، حدود سه سالگی خواهد بود. البته بهتر است پیش از شروع آموزش، حتما آزمونهای مربوطه را از کودک خود اخذ کنید. توجه داشته باشید که آموزش حروف فارسی در دورهی پیش دبستانی باید به آشنایی سطحی کودک با ظاهر و آوای حروف محدود شود. به صورت کلی مراحل اولیهی آشنایی کودکان با الفبا شامل موارد زیر میشود:
یک تا دو سالگی: در این مرحله از انواع کتاب، لالایی و نغمه استفاده کرده و کودک خود را با اشکال الفبا آشنا کنید. در این مرحله میتوانید از انواع کتابهای مصور و موزیکال نیز استفاده کنید.
دو تا سه سالگی: کودک در این سن میتواند موضوع کتابها را به خاطر سپرده و آن را حفظ کند. بنابراین توصیه میشود در این سن از انواع کتابهای شعر، کتاب داستان و... استفاده کنید.
سه تا پنج سالگی: شما میتوانید آموزش الفبا را در این بازهی زمانی آغاز کرده و با استفاده از انواع کتابهای الفبا و مصور کودک خود را با اشکال و آوای حروف آشنا کنید.
اگر چه هر کودکی به طور ذاتی از سبک یادگیری خاصی برخوردار است، اما چنانچه به کودکان کمک کنیم تا هر دو روش را بیاموزند، قادر خواهند بود در موقعیتهای مختلف، با سبکهای متفاوتی یاد بگیرند.